Go to Top

Ortopédia

A mozgásszervek megbetegedéseivel és azok kóros elváltozásával foglalkozik.

Ide tartoznak a mozgásszervrendszer veleszületett és szerzett betegségei, gyulladásos megbetegedései, deformitásai (lúdtalp, teniszkönyök,.), balesetet követő állapot, degeneratív elváltozás.

Az ortopédia az emberi test egyes részeinek alakeltéréseivel és funkció-romlásával foglalkozik; kutatja az elferdülések okait, és az elváltozások gyógyítása szerepel a tevékenység középpontjában.

Egyes az ízületeket érintő mozgásszervi megbetegedések:
porckopás, porcrendellenesség, a térdízület, csípőízület kopása olyan fokúak is lehetnek, amelynek során nemcsak a fájdalom csillapítására van szükség, hanem adott esetben protézis beültetésével, műtét segítségével állíthatóak vissza az eredeti mozgásformák. Nemcsak sportolóknál, hanem fokozott terhelés hatására átlagembereknél is előfordulhat porcleválás, porcsérülés. Amennyiben a fizikai aktivitás után fokozott fájdalom esetén felmerül a gyanú, hogy ízületeink megsérültek, szintén ortopéd szakorvos tud segíteni. A gerincfájdalmak, vállfájdalom, derékfájás olyan gyakori tünetek, amellyel az ortopédiai magánrendelésen gyakran találkozik a szakorvos.

Az alapos kivizsgálást követően, amely sokszor képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat is magában foglal (MR-vizsgálat, CT-vizsgálat) az ortopédus megállapítja, hogy mi okozza a panaszokat és az elváltozások milyen mértékűek. A gerincbetegségek oka gyakran lehet porckorong-betegség pl. porckorongsérv, gerincferdülés, csigolyaelcsúszás. Az állapot függvényében injekciós kezelést alkalmaznak, amelynek során a gerincoszlopból kilépő ideggyökök mellé juttatnak gyulladáscsökkentő anyagot, amely a fájdalmat is enyhíti. Amennyiben szükséges az ortopédus korrekciós műtéti beavatkozásra tesz javaslatot.

A csípőízület elkopása nagyon sokakat érintő betegség, amely főként idősebb korban jelentkezik. Előrehaladott állapotban a járás korlátozottságát, járásképtelenséget is okozhat a probléma, amelynek hatására protézis beültetésére is szükség lehet. Nemcsak ennél a betegségnél, hanem egyéb az alsó végtagokat érintő betegségeknél is jelentkezhet olyan állapot, amely már a mindennapi mozgást korlátozza. Ebben az esetben az ortopéd szakorvos gyógyászati segédeszközt is kiírhat, amely megkönnyíti a mindennapi életet.
A kivizsgálások általában fájdalommentesek, rendszerint labor- és röntgenvizsgálattal egészülnek ki.
A kezelés lehet konzervatív (gyógyszeres, fizioterápia, gyógytorna) vagy műtéti javaslat.

Járóbeteg rendelés

Szakorvosunk:

Dr_bodo_2

Dr. Bodó László

adjunktus