Go to Top

Arcplasztika

ARCPLASZTIKA

Botox kezelés
Napjaink egyik legnépszerűbb ránctalanító eljárása, mely műtéti beavatkozás nélkül segíti a már meglévő ráncok fokozatos csökkentését. A kezelés során használt botulinum toxin megfelelően higított oldata átmenetileg ellazítja a ráncokért felelős arcizmokat, ezáltal csökkenti a barázdákat, kisimítja az arcbőrt. A befecskendezett oldat kizárólag a kezelendő izomcsoportokat érinti, melyek a botox/toxin lebomlását követően (4-6 hónap) visszanyerik összehúzó képességüket. A 10-15 perces beavatkozás eredménye már pár napon belül megmutatkozik/látható/láthatóvá válik, a kezelést követően azonnal tudja folytatni mindennapi tevékenységeit. A módszer mellékhatásai lehetnek enyhe bőrpír, érzékenység, véraláfutás, azonban ezek a tünetek a kezelést követően hamar el is múlnak. A kezelést követően 4-5 napig fizikai terhelés, az arc melegítése (napozás, szolárium, szauna) kerülendő.

Hialuronsavas feltöltés
A ráncfeltöltés egyik korszerű, és széles körben ismert módszere, mely injekciós kezelés során hialuronsav alapú oldatot juttatnak a bőrfelszín alá. A hialuronsav vízmegkötő képessége segíti a kialakult barázdák redukálását. A ráncok, redők sokféleségének megfelelő készítmény kiválasztása és megfelelő beadása a plasztikai sebész feladata. Ma már a ráncok kisimítása mellett a szem alatti árkokat is ki lehet tölteni, és az orcák dúsításával szintén évekkel lehet fiatalítani az arcot. Kezelés után egy napig bőrpír észlelhető, jegelés javasolt, nagyon ritkán gyulladás, véraláfutás előfordulhat. A kezelés ambulánsan elvégezhető, vizsgálattal felvilágosítással együtt kb. fél óra, akár azonnal visszaállhat a munkába. A kezelést követően 4-5 napig fizikai terhelés, az arc melegítése (napozás, szolárium, szauna ) kerülendő.

Ajak nagyobbítás, vastagítás – hialuronsav, Permalip
Az ajkak méretének és formájának korrigálására klinikánkon két modern eljárás is alkalmazható, hialuronsavas oldattal vagy saját zsírral történő feltöltés, valamint „Permalip” implantátum beültetés. Utóbbi módszer során, szemben a korábban használt folyékony halmazállapotú töltőanyagokkal, a Permalip egy szilárd halmazállapotú, hajlítható szilikon, mely szükség esetén könnyen eltávolítható, de egyébként végleges megoldás. A hilauronsavas nagyobbítás a ránctalanítás esetén alkalmazott eljáráshoz nagyon hasonló injekciós kezelés, aminek az előnye egyben a hátránya is lehet, az hogy 1-1,5 évig tart a hatása, ezt követően teljesen lebomlik, tehát a kezelést ismételni kell. Saját zsír töltés esetén az ambuláns beavatkozás során a test valamely részéről egy kevés zsírszövetet szívunk le, amit speciális előkészítést követően kanüllel, vékony csövecske, jutattunk az ajakba és az ott véglegesen megtapad az eljárást nagyon ritkán szükséges megismételni, közel véglegesnek tekinthető. A kezelést követően 4-5 napig fizikai terhelés, az arc melegítése (napozás, szolárium, szauna) kerülendő.

Szemhéjplasztika
A szemhéjplasztikát indokolhatja veleszületett-, illetve szerzett elváltozás, leggyakrabban a táskás, duzzadt szemek, valamint a megereszkedett szemhéjak korrigálása merül fel. A műtét segítségével nem csak a szemek, de az egész arc fiatalosabbá, üdébbé válik. A beavatkozás altatásban, illetve helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. A műtét érintheti az alsó-, a felső, vagy mindkét szemhéjat, mindkét esetben a műtéti hegek szinte láthatatlanok, a szemredőkben húzódnak meg, és idővel egyre halványulnak. A beavatkozás után bőrszínű ragasztott csíkok kerülnek a szemhéjra, melyeket egy hét után eltávolítunk a varratszedéssel együtt. A szemeket laza szövet veszi körül, így az operációt követően duzzadás, bevérzés alakulhat ki. 1-2 hét után vissza lehet állni a munkába. A kezelést követően 1 hétig fizikai terhelés, az arc melegítése (napozás, szolárium, szauna) kerülendő.

Fülplasztika
A plasztikai sebészeten belül, a fület érintő deformitások a leggyakoribb fejlődési rendellenességek. A korrigáló műtétek nem csak esztétikai megoldást nyújtanak, egyben az eltérésből fakadó pszichés panaszokat is megszüntetik. A probléma oka lehet elálló-, asszimetrikus-, vagy eldeformálódott fülkagyló, a műtét minden esetben a diszharmónia megszüntetését szolgálja. A helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végzett beavatkozás során az apró metszéseket a fül mögött, alig látható helyen ejtik meg.Az operációt követően pántszerű kötés kerül a fejre, melynek eltávolítása a varratszedéssel együtt történik, körülbelül 10 nappal a műtét után, azonban további 2-3 hétig a fülek fokozott védelme és éjszakai kötés viselése szükséges.

Arcplasztika
Az évek előrehaladtával bőrünk elveszíti feszességét, köszönhetően annak a természetes folyamatnak, mely során csökken bőrünkben a kollagén és a rugalmas rostok száma. A tápláló kozmetikumok mellett, tartós megoldást nyújt az arcplasztika, mely beavatkozás során a laza, lógó bőr kimetszésre kerül, a megmaradt bőrt pedig megfeszítjük. Az újabb technikákkal, az arcbőr alatti lemezének varrásával tartósabb, látványosabb, de mégis természetesebb hatást érünk el. A műtét érintheti az arc bizonyos részeit, de kiterjedhet a teljes arc, vagy a nyak területére. Tekintve, hogy az operáció nagy felületet érint, duzzanatok, elszíneződések jelentkezhetnek a kezelt felületen, de ezek pár napon belül megszűnnek. Az apró műtéti hegek a fül-, illetve a hajtőnél helyezkednek el, így szinte láthatatlanok, és folyamatosan halványulnak.A beavatkozást követően 4-5 napig a kezelt terület melegítése (napozás, szolárium, szauna) kerülendő, fizikai terhelést 3-4 hétig javasolt mellőzni.

Silhouette-lift
Az arcplasztika egyik innovatív módszere, mely gyors és hatásos segítség a megereszkedett, fáradt bőr felfrissítésére. A 45 perces, érzéstelenítésben végzett arcemelő technika során Silhouette szálakat rögzítenek a halántékizom fix részeihez, apró metszések ejtésével a hajas fejbőrön. A behelyezett részlegesen felszívódó szálak megemelik és megfeszítik a bőrt, természetes, telt, üde hatást keltve. A beavatkozást követően 2-3 nap múlva vissza lehet térni a mindennapi tevékenységekhez, 2 hét elteltével már nyoma sincs a kezelésnek. Fizikai kímélet javasolt,4-5 napig az arc melegítése (napozás, szolárium, szauna) kerülendő.

Silhouette-soft
Ez a modern arcfeszesítő módszer, a Silhouette-lift technikához hasonlóan, bőr alá helyezett szálak segítségével nyújt tartós feszességet az arcbőrnek. Szemben a „lift” eljárással, a „soft” esetében a beültetett szálak teljesen felszívódóak, a kezelés mindössze 30 percet vesz igénybe, az eredmény azonnal látható. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, sem bőrvarratot, sem bőrmetszést nem igényel. A kezelést követő pár napban enyhe bőrpír, duzzanat előfordulhat, 4-5 napig fizikai terhelés, az arc melegítése napozás, szolárium, szauna) kerülendő.

Saját zsír átültetés – arc, dekoltázs
A különböző implantátumok és töltőanyagok mellett, a pácienseknek lehetősége van a saját zsírral történő feltöltésre. Ennek előnye, hogy allergiás reakciótól, illetve túlérzékenységtől nem kell félni. Saját zsír átültetése során úgy távolítják el a zsírsejteket, hogy azok a lehető legkevésbé sérüljenek. A leszívott zsírsejteket megtisztítják, és átültetésre alkalmas formába hozzák. Ezt követően fecskendőbe kerül, majd a plasztikai sebész beinjekciózza a korrigálandó területre. A kezelés végén a szakember kíméletes masszázzsal egyenletesen eloszlatja a feltöltött anyagot. A beavatkozást helyi érzéstelenítés mellett végzik. Fontos, hogy a kezelt területet a beavatkozás után néhány napig kímélni kell az erős mozgatástól. Területtől függően a befecskendezett zsírsejtek 20-80%-a felszívódik majd, de a kezelés után pár héttel ez a mennyiség korrigálható.

Homlok plasztika – Szemöldök plasztika
Az arcplasztikán belül, a homlokot érintő beavatkozások igen népszerűek az idősebb korosztály körében, tekintve, hogy a mimikai ráncok itt mutatkoznak meg a legerőteljesebben. A beavatkozás célja, a homlok felesleges bőrrétegének, a rajta kialakult barázdáknak, és a megereszkedett szemöldököknek a megszüntetése. A műtét során apó metszéseket ejtünk a hajtőnél, a bőrfelesleg kimetszésre kerül, a teljes homlokrész feszesebb lesz, a szemöldökök megemelkednek, és visszanyerik régi formájukat. A hegek szinte láthatatlanok és idővel halványulnak. A korrigációt követően az arc fiatalosabb, frissebb, üdébb. A műtét után fizikai terhelés kerülése két hétig javallot, ezt követőn fokozatosan vissza lehet térni a mindennapi tevékenységekhez.

Tokaplasztika
A toka az áll alatt kialakult zsírlerakódás és bőrredő képződés okozta szövetszaporulat. Az idősebb korosztály körében népszerű esztétikai beavatkozás, melyet sokszor a nyakplasztika részeként alkalmaznak. A műtét alkalmával a megnyúlt, petyhüdt bőrt megfeszítjük, majd a felesleges bőr alatti zsírt és bőrszélt eltávolítjuk. A végleges eredmény a teljes duzzanat megszűnte után látható, az áll alatti terület és a nyak bőre ismét sima, feszes lesz.

Nyakplasztika
Az idősebb korosztály körében nagyon népszerű esztétikai beavatkozás a nyakplasztika, mivel az öregedési változások hatására a nyaki bőr megereszkedik, rácosodik. Az arcközép emelés és/vagy a tokaplasztika az gyakran együtt jár a nyakplasztikával. Az esetek többségében zsírszívással elegendő a bőr alatti zsír eltüntetése, viszont kevésbé rugalmas bőr és zsírszaporulat esetén a bőr alatti vékony izmot is megfeszítik. A teljes gyógyulást követően a műtéti hegek szépen gyógyulnak és alig láthatóak.

Orrplasztika – teljes, orrhát, orrcsúcs
Az orr az arc meghatározó része, így az arc harmóniáját megbontó, előnytelen formájú és nagyságú, aszimmetrikus orr komoly pszichés problémát tud jelenteni. A pubertás vége előtt ritkán kerül sor orrplasztikára, mivel a beavatkozás zavarhatja az orr csontos-porcos vázának természetes kifejlődését. Ezen kívül bármely életkorban, alapos vizsgálatok után a lehetőségek szerinti változtatást javasolva (akár számítógépes orrgrafika segítségével) elvégezhető a beavatkozás.

Teljes orrkorrekció alatt az orr mind a csontos-, mind a porcos vázát valamint a hozzá tartozó lágyrészek korrekcióját értjük. Sokfajta orrelváltozást: orrháti porcos-csontos púp eltávolítást, széles orralap keskenyítést, lógó orrcsúcs emelést, ferde orregyenesítést, stb. lehet ilyen módon korrigálni. Az esetek nagy részében szükség lehet előre formált porcszövet (porcgraft) alkalmazására, melyet vagy az orrból vagy más területről, pl. fülből vesznek ki. Ezzel a technikával lehet például orrcsúcsot emelni vagy orrháti besüppedést pótolni. Szükség szerint egyidejűleg orrsövényferdülés is végezhető, mivel többnyire ez felelős a ferde orr kialakulásáért.

A beavatkozás után 4-6 héttel az orrforma nagy része kialakul, viszont a végleges eredmény csak fél/egy év után teljesedik ki.